Pomoc v červnu 2023

Také koncem května a v průběhu června jsme ve farnosti Stará Bělá pokračovali v pomoci ukrajinským rodinám v Moravskoslezském kraji. Situace některých z nich je kvůli materiální nouzi a psychickým stresům, způsobeným odchodem z domova, odloučením či ztrátou blízkých velmi těžká. Jedna maminka dvou dětí se pokusila o sebevraždu. Přicházejí nové rodiny z frontové oblasti a také z chersonské oblasti po zatopení Kachovskou přehradou. Pomáháme jim dále s hledáním zaměstnání, zprostředkováváme psychologickou pomoc (G.Svačina-Centrum duševního zdraví Ostrava), uskutečnili jsme 11.6. dětský den na farní zahradě. Teď v neděli 18.6. jsme měli v Ostravě Staré Běle mši (částečně v ukrajinštině) a poté opět na zdejší faře proběhlo další setkání ukrajinských rodin z celého Moravskoslezského kraje (Opava, Hlučín, Ostravsko, Orlová, Havířov, Frýdek-Místek, Morávka ad.)

Vydali jsme potraviny (kolem 4 tun), drogérii a poukázky do Alberta (v hodnotě 70 000 Kč) 210 ukrajinským rodinám a poskytli tak pomoc 609 osobám, hlavně maminkám s dětmi, seniorům. Vydali jsme 800 mlék, 2300 vajíček, 900 kg brambor a 210 krabic s trvanlivými i čerstvými potravinami.

Velký dík patří tentokráte především farnostem a obyvatelům obcí z Opavska, které pro nás několik týdnů sbírali trvanlivé potraviny, jsou to především: Slavkov u Opavy, (P. T. Juschkat),  Konvent minoritů v Opavě ( P. Z. Byczkowski,  P. S. Stec), Opava-Komárov, P. A. Málek, Kobeřice (P. Marek Pawlica), Stěbořice (P.K. Rečlo), Opava Kateřinky/ Jaktař (P. M. Večorek), Dolní Životice ( P. J. Kučera), Opava- Kylešovice (P. N.J. Hnatek) Velké Hoštice (P.R. Hradil), Oldřišov (P. P. Knapek) Strahovice/ Chuchelná ( P.V. Krajčovič) Bolatice (P. R. Mazurowski). Opět nám pomohly farnosti Ostrava-Třebovice (P. K. Rechtenberg) a Ostrava Poruba (P.P. Marek) a také farníci z Krmelína (MUDr. J. Paličková). Trvanlivé potraviny sbírali několik týdnu a darovali Gymnázium Pavla Tigrida (J. Hruška), Gymnázium Hladnov (J. Eibenová), Finanční dar poskytly farnosti Velké Hoštice 10 000 Kč a farnost Slavkov u Opavy 1500 Kč.

Je skvělé, že někteří dárci nás podporují dlouhodobě už řadu měsíců – například Staňkovi ze Staré Bělé už počtvrté darovali brambory-tentokráte 900 kg brambor, starobělská rodina Bartuskových, Ilona Rozehnalová (Antikvariát Fiducia), Monika Horsáková, Jan Malura a MUDr. Zbyněk Vlček nakoupili trvanlivé potraviny, Roger Toute nakoupil 1300 vajíček a další potraviny, Radek Kuldan opět čerstvé sýry a jogurty. Karin Lednická přivezla hodnotnou drogérii.

Mimořádné poděkování zaslouží opět paní doktorka Sylva Rybníčková z Brna a Klára Kosová (farnost Vranov, organizace Klára pomáhá)- už popáté přivezly 350-400 kg kvalitních čerstvých i trvanlivých potravin- uzeniny, sýry, kaše. Poděkování patří všem, kteří chodí pomáhat třídit potraviny na faru, nakupují za naši farnost potraviny v Makru-Petr Jurišica s rodinou a další pomocníci. Potraviny přiváželi od dárců z celého regionu T. Kaloč s rodinou, Z. Staněk, F. Košárek, Radovan Podešva s dcerou. Velký dík patří také ochotným řidičům z řad starobělských farníků, kteří pomáhají maminkám s dětmi odjet s obdrženou pomocí ze Staré Bělé po setkání ukrajinských rodin domů.

Chceme v pomoci pokračovat i v letních měsících během prázdnin a dovolených. Další akce setkání rodin a výdej potravin proběhnou ve Staré Bělé v neděli 16.7. a pak 13.8., takže pokud byste nás chtěli opět podpořit, sbírejte prosím potraviny do pátku před těmito termíny, tedy do 14.7. nebo 11.8.

Budeme moc vděčni za vaši další podporu ve formě potravin, financí či dobrovolnictví (rozvozy, třídění potravin) či nabídky práce. Číslo účtu farnosti Stará Bělá: 111729531/ 0300, Variabilní symbol: 81116

V neděli 16.7. uskutečníme s ukrajinskými rodinami výlet na Pustevny a pouť na Radhošť (pěšky po pohodlné asfaltové cestě4 km tam a 4 km zpět). Pojede s námi cca 200-250 osob-ukrajinských maminek, dětí- 5 autobusů). Pokud byste se chtěli přidat, budeme moc rádi. My dorazíme na Pustevny kolem 11 hod a půjdeme na Radhošť. Od 13 hod bude na Radhošti mše před kaplí (Otec Bohuslav Novák) Bude obětována za všechny trpící lidi, oběti války i za všechny dobrodince, kteří nám pomáhají. Pak půjdeme cca od 14. hod pěšky zpět na Pustevny. Stejný den proběhne na faře ve Staré Bělé později odpoledne kolem 17. hod i výdej potravin.

Za farnost Vojtěch Vlček – mobil: 731 717 897, e-mail: vojtechvlcek@seznam.cz