Setkání ukrajinských rodin 21.1.2024

Letošní první setkání ukrajinských rodin ve Staré Bělé se uskutečnilo v neděli 21.ledna. Už během týdne přiváželi naši podporovatelé potraviny a v sobotu jsme vše roztřídili a připravili na faře a také před ní, protože tolik dobrovolníků—cca 40 osob a zároveň 430 krabic s potravinovou pomocí se do budovy najednou při chystání nevejde. V neděli sloužil Otec Bohuslav přes svou zdravotní indispozici mši a povzbudil všechny přítomné. Jedna z ukrajinských žen, žijících ve Staré Bělé-Olga, která se právě vrátila z Dnipra, kde před válkou žila, mluvila o strašných podmínkách ve městě, ostřelování, sirénách a stálém stresu. Po 10. hodině už čekalo před farou několik set osob a další stovky přijely v průběhu dne.

Tentokráte jsme vydali potravinou pomoc a drogérii 416 ukrajinským rodinám pro 1126 osob– cca 1300 mlék, 4000 vajec, 900 balíčků sýra a mnoho dalších potravin v hodnotě cca 200 000 Kč. Díky efektivní organizaci vše proběhlo hladce, bez komplikací, velkých emocí a mnoha maminkám pomohli domů či na nádraží auty naši řidiči z farnosti. Díky štědrosti dárců se na všechny dostalo a panovala i mezi čekajícími, když jsme je ujistili, že se nemusí bát o svůj příděl, klidnější atmosféra.

Velký díky všem, kteří se na přípravě setkání a zajišťování potravin podíleli.

Děkujeme našim dárcům a podporovatelům, a to především:

Slezské Diakonie-Bethel v Třinci, panu Stanislava Mrózkovi, kteří z projektu Potravinová a materiální pomoc nejchudším osobám, spolufinancovaného EU, poskytli deset palet trvanlivých potravin, jogurty i drogérii.

Mimořádné poděkování zaslouží opět naši tradiční dárci – paní doktorka Sylva Rybníčková z Brna a Klára Kosová (farnost Vranov), opět poslaly plné auto kvalitních čerstvých i trvanlivých potravin, rovněž  MUDr. Zbyněk Vlček daroval opět 10 beden potravin, pan Slavík, Navrátilovi a Matějovi z Oprechtic a Kudelovi z Trjanovic přivezli 720 vajec, Kateřina Kunčíková 350 vajec, paní Knejblová pohanku, pan Žitník 800 vajec také nás podpořili Gymnázium Pavla Tigrida (J. Hruška a přátelé), Ladislav Militký, paní Libuše Soukupová, Radek Kuldan, Jan Malura, Tomáš Blokscha a Bartkovi ze Staré Bělé.

Děkujeme také za zaslané finanční dary farnosti Český Těšín 35 247 Kč a Jablunkov 20 000 Kč, taktéž farnosti Hrabůvka 2100 Kč i pravidelným přispívatelům ing. Drábkové.

Poděkování patří všem, kteří nakupují potraviny v Makru – Petr Jurišica s rodinou a další pomocníci.  Potraviny přiváželi ze skladů Diakonie Václav Kaloč, Tomáš Kaloč, Radovan Podešva, František Košárek a s jejich přivážením a manipulací pomohli Martin Tomis a Václav Kokeš. Díky celé naší dopravní jednotce.

Příští setkání se uskuteční v neděli 25.2. Bude to den po výročí vypuknutí války na Ukrajině – už to budou 2 roky. V tento den bude sloužena ve Staré Bělé mše za všechny padlé, raněné a trpící válkou na Ukrajině a v kostele ve Staré Bělé budou i fotografie těchto osob. Pokud můžete přijít, mše bude v neděli od 9 hod a bude na ní pravděpodobně velké množství ukrajinských rodin. Můžeme je podpořit i svou účastí a další pomocí.

Za farnost Vojtěch Vlček

0 0 votes
Article Rating
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Od neděle 25. února do neděle 17. března se v naší farnosti přidáváme k pomoci, která směřuje k ukrajinským rodinám na Ostravsku. Sbíráme trvanlivé potraviny a drogerii, které předáme farnosti Ostrava – Stará Bělá. Tato ostravská farnost pomáhá lidem z Ukrajiny už od začátku válečného konfliktu. Aktuálně pořádá jednou za měsíc setkání ukrajinských rodin, během kterého pomoc rozdává. Poslední takový den se konal 21. ledna 2024 (text a fotografie ze setkání na webu farnosti Stará Bělá). […]