Setkání ukrajinských rodin 13.8.2023

V neděli 13.8. proběhlo další setkání ukrajinských rodin a výdej humanitární pomoci ve Staré Bělé. Opět jsme jej zahájili od 9 hodin mší svatou v kostele. Poté probíhal na faře výdej potravin a drogerie pomoci potřebným. Tentokráte jsme poskytli pomoc 289 rodinám a 791 osobám a takřka jsme se dotkli hranic našich pomyslných možností. Před farou stál dlouhý zástup především maminek s dětmi, seniorů a žen, kteří přijeli z mnoha míst celého Moravskoslezského kraje. Většina z nich pochází z východní Ukrajiny- Doněcké, Luhanské, Záporožské oblasti, z regionu od Bachmutu, Mariupolu, Chersonu, Charkova, Sumy, tedy oblastí intenzivně zasažených válkou. Díky štědrosti dárců jsme připravili 300 krabic pomoci, takže se i tentokráte na všechny dostalo. Při chystání věcí v sobotu to bylo do poslední chvíle napínavé, zda budeme mít dostatek potravin- zachránil nás velký nákup z našeho sbírkového konta v Makru (díky za to Petru Jurišicovi a jeho pomocníkům) a zásilka pomoci od paní doktorky Rybníčkové z Brna. Vydali jsme kolem 900 mlék, 2200 vajec, 500 balíčků sýrů, 400 balíčků salámu atd.

Velký dík patří všem, kteří přinášeli krabice, plata na vajíčka, pomáhali věci v sobotu třídit či v neděli vydávat. Stejně tak všem, kteří pomáhali v neděli s rozvozy domů potřebným.

Mimořádný dík zaslouží dárci finančních prostředků a potravin. Tentokráte potraviny poskytli paní doktorka Sylva Rybníčková, Martina Kosová z Brna a organizace Klára pomáhá, které poslaly opět plné auto velmi kvalitních potravin, Roger Tout už poosmé letos zakoupil 1600 vajec, hodnotné potraviny přivezli MUDr. Zbyněk Vlček, Marie Soukupová, Ladislav Militký, Ondřej Kuchař, Jiří Hruška, Radek Kuldan, Ilona Rozehnalová (Antikvariát Fiducia) a Tomáš Blokša. Velký dík všem i těm, kteří posílají finanční dary na podporu naší činnosti- např. MUDr. Dušan Malenčik zaslal tento měsíc finanční dar 50 000 Kč.

Zajímavým zpestřením byl pro ukrajinské děti workshop, který pro ně nezištně připravil pan Bohumil Hnízda ze Stěbořic se svými pomocníky. Desítky dětí si vyrobily ze dřeva letadla, auta, nábytek či upletly náramky. Podobné programy určitě zpestřují jejich život a přinášejí jim radost. Díky za to.

Další akce- výdej materiální pomoci proběhne v neděli 24.9., potraviny tedy ideálně přivést do soboty 23.9. Pomoc směřuje opravdu k těm nejpotřebnějším, vydržme, nesmíme je nechat v jejich starostech, úzkostech a mnohdy i skutečné materiální bídě samotné.

 

Za farnost Vojtěch Vlček