Pomoc ukrajinským rodinám – listopad 2023

V chladném a deštivém listopadu jsme se snažili vytrvat v pomoci ukrajinským rodinám a připravit dostatek materiální pomoci na klíčové datum- 19.11. Po říjnovém setkání, kdy přijelo s prosbou o pomoc přes 330 ukrajinských rodin z celého kraje-Opavy, Hlučínska, z Ostravy, Studénky, Novojičínska, Frýdku-Místku, Morávky, Hranic, Havířova, Bohumína, Bílovce, Orlové i z Karviné jsme věděli, že nevystačíme s málem a nemůžeme situaci podcenit.

V neděli 19.11. pak proběhlo další setkání ukrajinských rodin na faře ve Staré Bělé, nejprve mše svatá i s ukrajinskými čteními a následný výdej pomoci na faře. Opět jsme bojovali s velmi chladným počasím a deštěm a sněhovými přeháňkami, lidé stali od rána několik hodin před farou, schovávali se do otevřených farních garáží i do kaple a kostela. Jejich nouze je opravdu značná, jinak by nepodstupovali takovou cestu a stání v hodinové frontě v zimě a dešti venku. Nejprve se snažíme odbavit vždy maminky s malými dětmi, pak seniory a nakonec celé rodiny. Situaci zachraňovali ochotní řidiči z řad starobělských farníků, kteří rozváželi maminky s dětmi a seniory s obdrženou pomocí na nádraží nebo až domů po celém regionu. Během nedělního dopoledne přišli a přijeli členové 399 ukrajinských rodin (matky s dětmi, senioři) z celého kraje a během třech hodin vydali jsme potravinovou pomoc pro 1143 osob– cca 3000 Kg potravin např. 1100 mlék, 300 vajec, 600 balíčků sýrů, 350 balíčků salámu, 600 balíčků těstovin v hodnotě cca 170 000 Kč. Nakonec se na všechny dostalo, ale chvilkami to bylo velmi napínavé až nervy drásající.

Přijíždějí četné nové rodiny, které utíkají z východních částí Ukrajiny-Charkov, Cherson, doněcká oblast. Dotírá na ně válka a obava z blížící se zimy. Přišlo opravdu velké množství matek se dvěma a více dětmi, výjimkou nebyly ženy se třemi i pěti dětmi.  Prožívají velké úzkosti a strach o své blízké-řada matek má své syny na frontě a rostou počty zraněných a padlých. Životní podmínky některých ukrajinských rodin  na ubytovnách jsou úděsné a materiální situace často zoufalá. Shánějí ubytování, práci, lékaře či zubaře pro děti. Desítky matek s dětmi se přehrabovaly v použitém oblečení, které jsme dostali od dárců, a mnoho si ho odnesli.  I za jednu krabici jídla a trochu oblečení či hračku jsou velmi vděční.  Oceňují, že se k nim někdo chová lidsky a vidí jejich těžkou situaci. Nenechme je v ní samotné napospas osudu.

Shánění materiální pomoci bylo tento měsíc opravdu velmi náročné. Obdivujeme ty, kteří nám pomáhají řadu měsíců, někteří celých 21 měsíců naší činnosti, a jsme vděčni i těm, kteří se přidávají jednorázově. Tentokráte nám moc pomohly sbírkami potravin farností Orlová, Dětmarovice, Dolní Lutyně, Karviná, Rychvald, Starý Bohumín, Příbor. Velké díky za svážení věcí T. Kaločovi, F. Košárkovi a M. Bandíkovi.

Mimořádný dík zaslouží tito pravidelní dárci: Roger Tout už pojedenácté letos zakoupil 1600 vajec, což je opravdu zásadní pomoc. Hodnotné potraviny nakoupili a přivezli MUDr. Zbyněk Vlček, Marie Soukupová, Ladislav Militký, rodina Bartkových ze Staré Bělé, Tomáš Blokša z Krmelína, Jiří Hruška a jeho přátelé z Gymnázia Pavla Tigrida, Pavel Stuchlý a pedagogové a rodiče Biskupského gymnázia. Jako na smilování jsme čekali na sobotní zásilka od paní doktorky Sylvy Rybníčkové, Martiny Kosové z Brna, které opět přes pana Křenka poslaly plné dodávkové auto-cca 400 kilogramů kvalitních potravin, z nichž jsme mohli nachystali zbývající prázdné krabice a odejít v sobotu z fary, že teď se snad na všechny už v neděli dostane.

Velmi důležitý byl také obrovský nákup v Makru v hodnotě téměř 60 000 Kč z prostředku farnosti z našeho sbírkového konta pro Ukrajinu (díky za to Petru Jurišicovi a celé rodině).

Velký dík všem, kteří posílají finanční dary na podporu naší činnosti-především MUDr.  Janu Benešovi, Bc. Ondřeji Kuchařovi, Libuši Drábkové i farnostem Příbor a Orlová, i těm, kteří přinášejí krabice, plata na vajíčka, fotí naše aktivity, pečou buchty a koláče na setkání, pomáhali věci v sobotu třídit či v neděli vydávat. Stejně tak všem, kteří pomáhali v neděli s rozvozy domů potřebným.

Blíží se advent a Vánoce. Máme naději, že ve spolupráci s Diakonii a projektem Krabice od bot, které nám přislíbily pomoc, najdeme cestu, jak nadělit každému dítěti, které k nám chodí pro pomoc, alespoň malý dárek.  Aktuálně vydáváme pomoc pro cca 400 dětí do 15 let.

Další akce-výdej materiální pomoci proběhne v neděli 17.12. 2023., trvanlivé potraviny tedy ideálně přivezte prosím na faru do Staré Bělé do soboty 16.12. Vítáme také nabídky práce, brigády na zahradě či finanční podporu, díky níž můžeme nakupovat pro ukrajinské rodiny potraviny, které ve sbírkách chybí.

Číslo účtu farnosti pro pomoc ukrajinským rodinám: 111729531/ 0300, Variabilní symbol: 81116

Za farnost Stará Bělá Vojtěch Vlček

mobil: 731 717 897, e-mail: vojtechvlcek@seznam.cz