Setkání ukrajinských rodin 22.10.2023

I v říjnu jsme pokračovali ve farnosti Stará Bělá v pomoci ukrajinským rodinám z celé severní Moravy. Přijíždějí k nám s prosbou o pomoc z Opavy, Hlučínska, z Ostravy, Studénky, Novojičínska, Frýdku-Místku, Morávky,  Hranic, Havířova, Bohumína, Bílovce,  Orlové i z Karviné. Řešili jsme s nimi ubytování, brigády a práci, pomoc na úřadech. Krásným momentem bylo darování kočárku rodinou Kováčových těhotné ukrajinské mamince, jež nás prosila o kočárek pro své miminko, které brzy čeká.

V neděli 22.10. proběhlo další setkání ukrajinských rodin na faře ve Staré Bělé, nejprve mše svatá i s ukrajinskými čteními a následný výdej pomoci na faře. Bojovali jsme s deštěm a nepřízní počasí, lidé stali několik hodin před farou, schovávali se do farních garáží i do kaple. Kdyby naši pomoc nepotřebovali, určitě by nejezdili desítky kilometrů pro pár kilogramů potravin a nestáli tak dlouho v zimě a dešti venku. Během nedělního dopoledne dorazili zástupci 336 ukrajinských rodin (matky s dětmi, senioři) z celého kraje a vydali jsme jim potravinovou pomoc pro 951 osob– cca 3000 Kg potravin např.  800 mlék, 2600 vajec, 500 balíčků sýrů, 300 balíčků salámu, 500 balíčků těstovin atd.

Pro pomoc přijela např. paní s holčičkou na invalidním vozíčku, maminka Albina Poliakova z Ostravy-Přívozu, která je z Doněcké oblasti, má 9 dětí a je bez manžela. Pomohli jsme také muži invalidovi, žijícímu v Ostravě-Hrabůvce, který přišel o nohu a má rodinu a děti. O pomoc nás prosila paní z Karviné, které ochrnul manžel, leží v nemocnici v Ostravě a ona se nyní bojí o ztrátu bydlení a zaměstnání.

Shánění materiální pomoci je stále náročnější, ale přesto existuje mnoho dobrých lidí, kteří pomáhají celých 20 měsíců, nebo se přidávají jednorázově. Tentokráte nám moc pomohly sbírkami potravin farností Albrechtičky a Bartošovice (P. Miroslaw Brutkowski), Jeseník nad Odrou a Suchdol nad Odrou (P.  Ladislav Stanečka), Štramberk a Závišice (P. Vladimír Zelina), Kopřivnice (P. Martin Kudla a paní Holubová z Katolické besedy), Nový Jičín (Mons. Alois Peroutka a paní I. Jasná), Šenov u Nového (P. Lukáš Dořičák), Odry (P. Petr Kuník), Frenštát pod Radhoštěm a Tichá (P. Mariusz Banaszczyk), Brušperk a Fryčovice (P. Karel Javorek), Bílovec (P.  Dariusz Adam Jędrzejski a P. Jacek Janusz Domański) a Klímkovice (P. Rudolf Kopecký a paní Kaštovská)

Velký dík za darované potraviny a drogérii patří také pedagogům, správním zaměstnancům a rodičům Gymnázia Ostrava-Hrabůvka, Střední umělecké školy v Ostravě (M. Mikolášek a R. Janoušková) a Gymnázia P. Tigrida v Ostravě-Porubě (J. Hruška),

Moc děkujeme i našim dlouhodobým podporovatelům, kteří přivezli obrovské množství potravin, takže jsme opět připravili 300 krabic s jídlem a drogerií:

Mimořádný dík zaslouží tito pravidelní dárci Roger Tout už podesáté letos zakoupil 1600 vajec, což je opravdu zásadní pomoc. Hodnotné potraviny nakoupili a přivezli MUDr. Zbyněk Vlček, Marie Soukupová, Ladislav Militký, Zdeněk Militký a Venuše Militká, Paříkovi, rodina Bartkových ze Staré Bělé, Jiří Hruška a jeho přátelé, prof. Jan Malura z Ostravské univerzity, Radek a Pavla Kuldanovi, Tomáš Blokša z Krmelína a Monika Horsáková.

Zásadní byla opět sobotní zásilka od paní doktorky Sylvy Rybníčkové, Martiny Kosové z Brna a organizace Klára pomáhá, které poslaly přímo narvané dodávkové auto-cca 400 kilogramů kvalitních potravin, mezi nimi např. 300 balíčků těstovin, 100 balení rýže, ryb, kaší atd.

Velmi důležitý byl také velký nákup v Makru z prostředku farnosti z našeho sbírkového konta (díky za to Petru Jurišicovi a celé rodině).

Děkujeme také za finanční dary např. farnosti Odry, J. Hruškovi a jeho přátelům, M. Machálkovi, D. Baukovi, M. Kotkovi ad.

Velký dík všem, kteří posílají finanční dary na podporu naší činnosti, přinášejí krabice, plata na vajíčka, fotí naše aktivity, pečou buchty a koláče na setkání, pomáhali věci v sobotu třídit či v neděli vydávat. Stejně tak všem, kteří pomáhali v neděli s rozvozy domů potřebným.

Věříme, že přes náročnost situace v pomoci potřebným vydržíme i díky vaší podpoře a pomoci. Obracejí se na nás stále nové ukrajinské rodiny z celého kraje, které se ocitají v nouzi a nemají se na koho obrátit. Mnoho z nich pochází z východní části země Doněcka, Zaporoží, Bachmutu, Chersonu či Mariupolu, takže naděje na návrat je pro ně aktuálně minimální.

Blíží se Vánoce a věříme, že najdeme cestu, jak nadělit každému dítěti, které k nám chodí pro pomoc, alespoň malý dárek.  Aktuálně vydáváme pomoc pro 321 dětí do 15 let.

Další akce-výdej materiální pomoci proběhne v neděli 19.11. 2023., potraviny tedy ideálně přivezte prosím na faru do Staré Bělé do soboty 18.11.

Za farnost Stará Bělá Vojtěch Vlček