Setkání ukrajinských rodin 24.9.2023

V pomoci ukrajinským rodinám pokračujeme 19.měsíc. Pomáháme s hledáním ubytování, psychologické pomoci, a předavším materiální podporou.

Po prázdninových akcích a posledním setkání v srpnu, kdy jsme vydali potraviny skoro pro 800 osob, jsme začali opět připravovat pomoc na září s nadějí, že to opět nějak zvládneme. A podařilo se. V neděli 24.9. proběhlo další setkání ukrajinských rodin na faře ve Staré Bělé. Dorazili zástupci 261 rodin a vydali jsme potravinovou pomoc pro 748 osob– např. kolem 800 mlék, 2500 vajec, 500 balíčků sýrů, 400 balíčků salámu atd.

Velký dík patří farnostem na Frýdecko-Místecku. Tentokráte jsme čerpali z finančních darů a potravinové pomoci z farností Kozlovice (P. Kazimír Kuba), Frýdlant (P. Lukáš Engelman), Palkovice ( P. Bronislav Wojnar), Místek ( P. D. Vícha a Ing. Buchta),  Skalice/Baška u Frýdku Místku (P. Pawel Grodek)., Hnojník (P. Rudolf Sikora paní Rychlová, Pražmo  (P. Miroslav Jesel), Domaslavice (P. Jan Vecheta), Stěbořice (P. Klement Rečlo a pan Kamil Hnízda) Sedliště a Bruzovice (P. Jakub Vavrečka)

Moc děkujeme Tomášovi Kaločovi, Radovanovi Podešvovi a Františkovi Košárkovi a jejich rodinám, kteří obětavě dlouhodobě přivážejí svými dodávkami věci z podporujících farností do Staré Bělé.

Moc děkujeme i našim dlouhodobým podporovatelům, kteří přivezli obrovské množství potravin, takže jsme pak celkově připravili 300 krabic s jídlem a drogerií:

Mimořádný dík zaslouží dárci finančních prostředků a potravin. Tentokráte Roger Tout už podeváté letos zakoupil 1600 vajec, což je opravdu zásadní pomoc a pan R. Slavík s přáteli z Oprechtic přivezli přes 700 vajec. Hodnotné potraviny přivezli MUDr. Zbyněk Vlček, Marie Soukupová, Ladislav Militký, Zdeněk Militký a Venuše Militká, Paříkovi, rodina Bartkových ze Staré Bělé, Ondřej Kuchař z Brušperka, Jiří Hruška a jeho přátelé z Gymnázia P. Tigrida, prof. Jan Malura z Ostravské univerzity, Radek a Pavla Kuldanovi, Tomáš Blokša z Krmelína.

Samostatnou kapitolou byla noční zásilka od paní doktorky Sylvy Rybníčkové, Martiny Kosové z Brna a organizace Klára pomáhá, které poslaly přímo narvané dodávkové auto-cca 400 kilogramů kvalitních potravin, mezi nimi např. 300 balíčků těstovin, ryb, rýže, kaší atd. Zásadní byl také velký nákup z našeho sbírkového konta v Makru (díky za to Petru Jurišicovi a celé rodině

Velký dík všem i těm, kteří posílají finanční dary na podporu naší činnosti, přinášejí krabice, plata na vajíčka, fotí naše aktivity, pečou buchty a koláče na setkání, pomáhali věci v sobotu třídit či v neděli vydávat. Stejně tak všem, kteří pomáhali v neděli s rozvozy domů potřebným.

Máte náš obdiv a velký díky za vaši věrnost a podporu. I díky Vám můžeme dále pomáhat.

Další akce-výdej materiální pomoci proběhne v neděli 22.10. 2023., potraviny tedy ideálně přivezte prosím na faru do Staré Bělé do soboty 23.9.

Za farnost Vojtěch Vlček